Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη της προέδρου της Γυναικείας Παρέμβασης, Λίτσας Κασούμη



Συνέντευξη της προέδρου της Γυναικείας Παρέμβασης, Λίτσας Κασούμη

Η κ. Λίτσα Κασούμη μίλησε στην εφημερίδα μας και τη δημοσιογράφο Κίσκιλα Μάρθα για την εκλογή της ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Γυναικείας Παρέμβασης, για το Χαλάνδρι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, όπως επίσης και για την πορεία της ως καλλιτέχνης.
                              
H.P.: Κυρία Κασούμη καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Γυναικείας Παρέμβασης. Θα ήθελα να μας πείτε αρχικά τι είναι ακριβώς είναι η Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση, πότε ιδρύθηκε και που στοχεύει?
Η Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση ιδρύθηκε  το 1990-1991 από γυναίκες συνειδητοποιημένες και ενημερωμένες σε θέματα ισότητας. Οι περισσότερες προέρχονταν από το γυναικείο κίνημα της προηγούμενης εικοσαετίας και είχαν την ανάγκη για συνεργασία, αφού τα κοινωνικά και γυναικεία θέματα είναι πάντα κοινά, για μια κοινωνία Ισότητας.  Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη και είμαστε πάντα έτοιμες να προσφέρουμε, να προτείνουμε και να παρέμβουμε, σε θέματα που αφορούν την πόλη μας. Οι θέσεις του νέου ΔΣ της Ανεξάρτητης Γυναικείας Παρέμβασης, έχουν τρείς βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι αυτός της κοινωνικής προσφοράς, σε όποια μορφή κι αν υπάρχει, αλλά και με παζάρια, εκθέσεις βιβλίων, εκθέσεις ειδών, ρούχων, αντικειμένων κ.λπ. Ο δεύτερος άξονας με τον οποίο ασχολούμαστε είναι αυτός της παρέμβασης στα κέντρα των αποφάσεων με ψηφίσματα, ομιλίες, ενημερώσεις, δημοσιεύσεις, διαλέξεις και ο τρίτος άξονας είναι αυτός της ψυχαγωγίας με εκδρομές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κ.λπ. Αξίζει να σημειώσω ότι μας αγγίζουν και είναι στις προτεραιότητες μας,  θέματα Ισότητας, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, βία κατά των γυναικών κ.λπ. Η έδρα της γυναικείας παρέμβασης βρίσκεται στο Χαλάνδρι, Πεισιστράτου 2,  αλλά δυστυχώς ο χώρος  που μας έχει παραχωρήσει ο δήμος είναι πολύ μικρός και δε διευκολύνει τις συναντήσεις μας. Γι’ αυτό πρόσφατα ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να μεταφερθούμε. Ασχολούμαστε όλες εθελοντικά και έχουμε συναντήσεις κάθε Τρίτη απόγευμα. Αυτή τη στιγμή με τις νέες έγγραφες που έχουν γίνει έχουμε περίπου 50 μέλη και ευελπιστούμε σε νέες εγγραφές μελών. Έχουμε όμως αμέτρητες φίλες και φίλους στο Χαλάνδρι που συμμετέχουν στις δραστηριότητες μας.


H.P.: Πως δραστηριοποιείται? Γίνονται κάποιες εκδηλώσεις και τι σχέδια έχετε για το μέλλον?
Με θέματα κοινωνικά πάντα, έχουμε επαφή και συνεργασία με επιστημονικούς και πνευματικούς φορείς της πόλης. Πολύ συχνά ασχολούμαστε με θέματα πολιτισμού, εκθέσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις,  ενώ πολλές φορές διοργανώνουμε και ημερίδες. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι τόσο για τα μέλη μας όσο και για φίλους εκτός συλλόγου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο κέντρο νεότητας  με θέμα «ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο και στα τυχερά παιχνίδια», όπου μίλησαν ειδήμονες για τις συνέπειες αυτού του προβλήματος, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης. Εκτός αυτού στηρίξαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ένα παιδί ένας κόσμος», για να προσφέρουμε βοήθεια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Μοιράσαμε  παιχνίδια ρουχισμό, παπούτσια και τρόφιμα και συγκεντρώσαμε  22 μεγάλα δέματα. Η ανταπόκριση του κόσμου γενικά ήταν άμεση. Για μετά τα Χριστούγεννα ετοιμάζουμε νέες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν σύντομα, δημιουργώντας μια κίνηση αλληλεγγύης αφού η κρίση και η εποχή το απαιτούν και όχι μόνο.
H.P.: Πως ενημερώνεται ο κόσμος για τις εκδηλώσεις που κάνετε?
Έχουμε συστήσει επιτροπές πολιτισμού, ιδεολογικού και Ισότητας που δραστηριοποιούνται με αντίστοιχα θέματα. Τον κόσμο τον ενημερώνουμε με δελτία τύπου που στέλνουμε σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως επίσης και με email τα οποία προωθούνται κατάλληλα. Ο Δήμος μας φιλοξενεί στην Ιστοσελίδα του, όπου και εκεί πάντα υπάρχει ενημέρωση για τις δραστηριότητες μας.
H.P.: Ποια είναι η άποψη σας για την κρίση και πως μπορεί μια τοπική κοινωνία όπως το Χαλάνδρι να αμυνθεί και να επιβιώσει?
Σίγουρα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας, όμως εγώ σαν άνθρωπος είμαι πάντα αισιόδοξη. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο ώστε να μπορέσουμε να ανακάμψουμε ηθικά και ψυχολογικά. Για να επιβιώσει η κοινωνία μας θα πρέπει να την στηρίξουμε, να κάνουμε τις αγορές μας στην πόλη μας, να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες και να αποφεύγουμε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Άλλωστε πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε πολύ ωραία πράγματα στα μαγαζάκια της γειτονιάς μας αρκεί να έχουμε όρεξη να ψάξουμε. «Το Χαλάνδρι στηρίζει το Χαλάνδρι».


H.P.: Ποιες είναι οι θέσεις της γυναικείας παρέμβασης σε επίκαιρα θέματα, όπως οι απολύσεις εργαζομένων του δήμου, η πρόταση για συγχώνευση σχολείων και το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης?
Η Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση στηρίζει τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση στην ειρηνική τους διαμαρτυρία και συμμετέχουμε μαζί στον αγώνα τους. Όσον αφορά στην πρόταση που έγινε για την κατάργηση του 2ου Γυμνασίου Χαλανδρίου έπρεπε να παρέμβουμε σαν γονείς αλλά και σαν δημότες, που έχουν σχέση με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η δημόσια δωρεάν παιδεία υπήρξε δικαίωμα για όλους, όπως επίσης και οι συνθήκες  για σωστή μόρφωση. Φοβόμαστε ότι η εξέλιξη αυτής της συγχώνευσης θα εξαπλωθεί γρήγορα και αγωνιζόμαστε για να μην κλείσει κανένα σχολείο στο Χαλάνδρι, να μην αλλάξουν οι συνθήκες εκπαίδευσης και να διασφαλίσουν οι αρμόδιοι την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα. Για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης έχω να σας πω ότι το υποστηρίζουμε, μόνο που θα πρέπει να αναθεωρηθούν πάρα πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του μέτρου έχει δημιουργήσει περισσότερα ερωτηματικά αντί να δώσει λύσεις, με αποτέλεσμα να έχει επιφορτιστεί η περιφέρεια του Χαλανδρίου με περισσότερη κίνηση, ενώ παράλληλα δεν ευνοούνται καθόλου οι επιχειρηματίες της πόλης. Αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο, πληρώνοντας 1 ευρώ για μία ώρα στάθμευσης. Πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ακόμα για να λειτουργήσει ευνοϊκά για όλους αυτό το μέτρο.
H.P.: Ποια η άποψη σας για τη σημερινή διοίκηση του δήμου και τι προβλήματα θεωρείτε ότι υπάρχουν?
Στο Χαλάνδρι υπάρχουν αρκετά θέματα που με ανησυχούν ως δημότη. Αρκετά χρόνια, το πρόβλημα της καθαριότητας βασανίζει τους πολίτες. Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα για μένα αυτή την περίοδο, ήταν ότι δεν υπήρχε σχεδόν κανένας καθαρισμός στις σχάρες όμβριων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στις γειτονιές προβλήματα με τα νερά και πλημμύρες. Επίσης θα έπρεπε, όπου υπάρχουν πινακίδες σήμανσης οδικής κυκλοφορίας, να κλαδεύονται τα δέντρα με μεγαλύτερη επιμέλια, διότι όλα τα σήματα είναι καλυμμένα με κλαδιά και φύλλα με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά μικροατυχήματα. Ακόμη, θα ήθελα να δω τον ποδηλατόδρομο, που πλέον έχει μετατραπεί σε πεζόδρομος, να αναβαθμίζεται. Τέλος, πάντα υπάρχει στο μυαλό μου το όνειρο της δημιουργίας ενός ξεχωριστού Χώρου Πολιτισμού για όλους τους Χαλανδραίους.


H.P.: Τι γνώμη έχετε για την έξαρση των άκρων στην πολιτική σκηνή? Εσείς θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές?
Τα άκρα ποτέ δεν ωφέλησαν αυτή τη χώρα πρέπει πάντα να υπάρχει ένα μέτρο. Δεν γνωρίζω ακόμα αν θα είμαι ξανά υποψήφια. Πάντως θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι σε ένα πολιτικό σχήμα για να βοηθήσεις. Προσφορά για μένα είναι να είμαι παρούσα και να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ.
H.P.: Είστε ζωγράφος εδώ και χρόνια έχοντας κάνει αρκετές εκθέσεις. Ποια τεχνοτροπία χρησιμοποιείτε?  Έχετε κάνει κάποια πρόσφατα κάποια έκθεση?
Έχω κάνει 10 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές, εντός και εκτός Ελλάδας. Οι εκθέσεις μου είναι πάντα θεματικές, η τελευταία μάλιστα έγινε στο μουσείο Γουλανδρή με θέμα «τα χρωματιστά ποδήλατα» ποδηλάτισα και η ίδια. Δουλεύω σε ξύλο, σε καμβάδες, σε χαρτί με λάδια, τέμπερα και ακριλικά, με μια μεικτή τεχνική σε ψυχρό σμάλτο.
H.P.: Τι σχέδια έχτε για το μέλλον?
Για την εργασία μου τον επόμενο χρόνο ετοιμάζω να συμμετέχω σε μία ομαδική έκθεση στα Βαλκάνια με αναδρομές από παλαιότερα έργα μου, καθώς επίσης και ένα παιδικό βιβλίο με δικά μου κείμενα και εικαστικά. Επιπλέον θα συνεχίσω να παρέχω εθελοντικά μαθήματα ζωγραφικής σε μικρά παιδιά και σε κοινωνικές ομάδες που με χρειάζονται. Όσον αφορά στην Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση και τα σχεδιά μας: Το Διοικητικό Συμβούλιο που με πλαισιώνει είναι δυναμικές και άξιες Γυναίκες του Χαλανδρίου. Όλες μαζί προγραμματίζουμε την δράση μας που αφορά κοινωνικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα και στόχος μας είναι πολλές Γυναίκες να γίνουν μέλη μας και όλοι μαζί να προσφέρουμε στην πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου