Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

O πρόεδρος του Συνδέσμου "Όμηρος" στο Halandri Press




Ο κύριος Λευτέρης Κούκιος πρόεδρος του Συνδέσμου φιλίας Ελληνοαλβανικών σχέσεων «Όμηρος» μίλησε στην εφημερίδα μας Halandri Press, για την πορεία και τους στόχους του συνδέσμου,  όπως επίσης και για το πώς βλέπει το μέλλον του Χαλανδρίου.

H.P.: Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο φιλίας Ελληνοαλβανικών σχέσεων «Όμηρος» και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Αρχικά ήθελα να σας πω ότι ο σύνδεσμος ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2012 από την ανάγκη ενσωμάτωσης και ένταξης των Αλβανών στην ελληνική κοινωνία. Αποτελείται από 1.300 μέλη σε όλη την Αττική και η έδρα του βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Στόχος του συνδέσμου είναι να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας, να παρέχει νομική υποστήριξη στους ξένους , όπως επίσης κάποιες φορές να προσφέρει και οικονομική βοήθεια.

H.P.: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σημερινοί μετανάστες όσον αφορά την ένταξη τους στην κοινωνία αλλά και γενικότερα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία, ειδικά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Πέρα από αυτό υπάρχουν προβλήματα στην εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας για τα παιδιά. Αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια του Συμβούλιου Ένταξης των Μεταναστών (ΣΕΜ), έχουμε ζητήσει άδεια για να γίνονται μαθήματα σε χώρους σχολείων τα Σαββατοκύριακα. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την άδεια παραμονής τους πολλές φορές, κάτι το οποίο δύσκολα θα λυθεί στο μέλλον, αφού στενεύουν και τα όρια στην αγορά εργασίας. Εκτός από αυτά δεν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα όσο αφορά την ένταξη μας στην κοινωνία. Νομίζω ότι έχουμε αφομοιωθεί μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα.

H.P.: Ωστόσο έχουμε δει τον τελευταίο καιρό σκηνές βίας προς μετανάστες από μέλη της Χρυσής Αυγής. Ποια είναι η άποψη σας για τη δράση και το κόμμα της Χρυσής Αυγής;
Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα εθνικιστικό, που πιστεύω ότι έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ουσιαστικά όμως αυτό που κάνει, είναι να δρα στην υπερβολή και να εκμεταλλεύεται τον πατριωτισμό κάποιων ανθρώπων.

H.P.: Και για το κόμμα του Συνασπισμού, ποια είναι η γνώμη σας;
Ο Συνασπισμός για μένα έχει κάποια πολύ θετικά στοιχεία και θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση κάποια μέρα. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πιστέψει σε κάτι καινούριο και να το δοκιμάσει.

H.P.: Εσείς προτίθεστε να είστε υποψήφιος πάλι και αν ναι με ποιο κόμμα;
Εγώ είμαι 20 χρόνια στην Ελλάδα και ζω 19 χρόνια στο Χαλάνδρι. Συνεπώς ενδιαφέρομαι για το δήμο μου και φυσικά θα επιχειρήσω να είμαι πάλι υποψήφιος με το συνδυασμό του Στάθη Ανδρεόπουλου. Την προηγούμενη φορά είχαμε λίγο χρόνο και οι συμπατριώτες μου δεν πίστεψαν ότι μπορούν να εκφραστούν μέσα από ένα κόμμα. Αυτή τη φορά θα είμαστε πιο οργανωμένοι.

H.P.: Ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό δήμαρχο;
Δεν έχω να πω κάτι για τον σημερινό δήμαρχο. Αυτό που συμβαίνει που θέλω να τονίσω όμως, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο Χαλάνδρι εδώ και πολλά χρόνια.  Το σοβαρότερο πρόβλημα που δεν διορθώνεται είναι τα σκουπίδια και η έλλειψη καθαριότητας. Έχω να δω το Χαλάνδρι καθαρό από το 2004.

H.P.: Τι εκδηλώσεις κάνει ο Σύλλογος, κάθε πότε και πως μπορεί κανείς να ενημερωθεί για αυτές;
Οι εκδηλώσεις δυστυχώς είναι ακόμα λιγοστές, γιατί δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση. Ωστόσο πρόσφατα διοργανώσαμε ένα event για τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και ετοιμάζουμε κάτι για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η ενημέρωση γίνεται τις περισσότερες φορές μέσω email και των social media.

H.P.: Τέλος θα ήθελα να μου πείτε αν εκπροσωπείτε κάποιον συγκεκριμένο φορέα στην Αλβανία ή είστε διακομματικός σύλλογος?
Ο σύλλογος είναι υπερκομματικός και καθένας λειτουργεί ανεξάρτητα, αφού μπορεί να πιστεύει σε όποιο σύνδεσμο θέλει. Εγώ προσωπικά στηρίζω το τρίτο αλβανικό κόμμα στη Βουλή , που είναι και στην κυβέρνηση συνασπισμού. Και αυτό γιατί δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον στους πολίτες, τους δίνει περισσότερη ελευθερία και έχει προτείνει να ψηφίζουμε από δω στις εκλογές, ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας έτσι ένα μεγάλο για μας ταξίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου