Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μικρά μυστικά μακροζωίας



Μικρά μυστικά μακροζωίας


Ποιος θα έλεγε «όχι» σε ένα ελιξίριο που θα του εξασφάλιζε την αιώνια νιότη; Ποιός δε θα ήθελα να παραμείνει για πάντα νέος?
Τα χρόνια περνούν και όπως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο, έτσι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη φυσική συνέπεια που έχει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να επεκτείνουμε τη ζωή μας και να δείχνουμε νεότεροι και υγιείς με 13 μικρά μυστικά: 

1.      Κόψτε το κάπνισμα. Πολυσυζητημένο, μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και γραφικό αλλά είναι πολύ βασικό: Το κάπνισμα επιδρά βλαπτικά στο κολλαγόνο, στην ελαστίνη και αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.
2.      Σταματήστε την καθιστική ζωή: Σύμφωνα με έρευνες η καθιστική ζωή συνδέεται άμεσα με τη γήρανση και τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, μιας και αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
3.      Φάτε κάτι κόκκινο:
«Μια κόκκινη πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Το παντζάρι περιέχει ουσίες που βοηθούν στην «ξεκούραση» των αιμοφόρων αγγείων και οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο –ισχυρό αντιοξειδωτικό- ειδικά όταν είναι μαγειρεμένες, που προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας» λέει η Dr Susan Jebb από το ερευνητικό κέντρο του Cambridge.
4.      Χρησιμοποιήστε περισσότερο ελαιόλαδο: Το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
5.      Μην εκτίθεστε για πολύ ώρα στην ηλιακή ακτινοβολία: Ο ήλιος έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι, ανεξαρτήτως καιρού. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν και μέσα από τα σύννεφα.
6.      Μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ: Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ επιταχύνει τη φθορά ενός μέρους των κυττάρων που σχετίζεται με τη γήρανση. Μπορείτε να βάλετε εναλλακτικά στη λίστα το προτιμήσεων σας, ένα-άντε δύο-ποτήρια κόκκινο κρασί, που κάνει καλό στην καρδιά. Εκτός αυτού, περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που σύμφωνα με έρευνες σε ζώα, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το κυτταρικό γήρας.
7.      Έχετε πάντα σύμμαχο τη βιταμίνη C: Θα σας προστατεύει πάντα από ιώσεις και κρυολογήματα και σας χαρίζει όμορφο και λαμπερό δέρμα
8.      Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα: Το τσάι μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή κατά 28%. Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Basel της Ελβετίας, το τσάι είναι πιο αποτελεσματικό στο να «ξυπνάει» τον οργανισμό, σε σχέση με τον καφέ. Δοκιμάστε το.
9.      Βάλτε λιγότερη ποσότητα φαγητού στο πιάτο σας: Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες μείωσης της διάρκειας ζωής και αυξάνουν τους πρόωρους θανάτους. Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι το αυξημένο σωματικό βάρος και το λίπος αλλοιώνουν το γονιδιακό μας υλικό.
10.  Προσθέστε το γιαούρτι στο διαιτολόγιο σας: Με φρούτα, με μέλι, με ξηρούς καρπούς και με δημητριακά είναι πάντα νόστιμο. Αν και δεν έχουν αποδειχτεί άμεσες ιδιότητες του γιαουρτιού όσον αφορά την αντιγηραντική του δράση, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, που βοηθά στην απομάκρυνση της οστεοπόρωσης, και περιέχει καλά βακτήρια, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων, ενώ παράλληλα περιορίζουν τα περιστατικά ασθενειών των εντέρων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.
11.  Κάντε γιόγκα ή πιλάτες: Σύμφωνα με έρευνες είναι ο καλύτερος τρόπος να γυμνάσετε σώμα και πνεύμα ταυτόχρονα και σίγουρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το στρες.
12.  Μη φοβάστε ότι θα σας συμβούν τα χειρότερα: Η ψυχολογία είναι το καλύτερο φάρμακο για όλες τις ασθένειες.
13.  Γελάστε: Το γέλιο ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού, μειώνει τη βουλιμία και κάνει τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό στον πόνο. Μειώνει την πίεση, το στρες και αυξάνει την ευκαμψία των μυών. Και σίγουρα σας κάνει πιο αγαπητούς στους άλλους ανθρώπους.


Και μερικοί ακόμη τρόποι για να ζήσετε χρόνια πολλά:

Πηγαίνετε για ύπνο μια ώρα νωρίτερα.

Περπατάτε καθημερινά.

Χρησιμοποιήστε ένα ακόμη κρεμμύδι ή σκόρδο στο φαγητό σας.

Φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Αφήστε το ασανσέρ-Ανεβείτε με τις σκάλες.


Μειώστε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε.

Κάντε παιδιά- Εκτός ότι είναι ο σκοπός του κάθε ανθρώπου, γεμίζουν καθημερινά τη ζωή μας με ευτυχία, χαρά και περιπέτεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου